Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, orbitându-l o dată la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variază între -2,0 și 5,5 înmagnitudine aparentă, dar nu este ușor de văzut fiindcă cea mai mare separare angulară (cea mai mare elongație) față de Soare este de doar 28,3°, însemnând că se poate vedea doar imediat după apusul Soarelui. Planeta rămâne încă într-o relativă obscuritate fiindcă, în comparație cu celelalte planete, puține lucruri se știu despre ea: singura navă spațială care s-a apropiat de Mercur a fostMariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40%-45% din suprafața planetei.
Fizic, planeta Mercur este similară în aparență cu Luna fiindcă este brazdată de cratere. Ea nu are sateliți naturali și nici atmosfera reală. Planeta are un nucleu mare de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai slab decât cel al Pământului.Temperatura la suprafața planetei Mercur variază de la aproximativ 90 K până la 700 K, punctul subsolar fiind cel mai fierbinte și fundul craterelor de lângă poli fiind punctele cele mai reci.
Observații înregistrate ale planetei Mercur datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre. Romanii au numit planeta dupa zeul mesager Mercur (în Grecia Hermes, în Babilonia Nabu), probabil datorită mișcării aparent rapide pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizată a capului zeului având o pălărie cu aripi, pe un caduceu, un antic simbol astrologic. Înainte de secolul 5 î.e.n., astronomii greci credeau că planeta e formată din două obiecte separate: una vizibilă doar la răsărit și cealaltă vizibilă doar la apus. În India, planeta a fost denumită Budha, dupa fiul Chandrei (al Lunii). Culturile chineză, coreană, japoneză și vietnameză fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de Steaua apei, denumire bazată pe cele Cinci Elemente.
- Raza ecuatorială = 2.443 km (38,25% din raza Pământului)
- Înclinare ecuatorială = 36"
- Masa = 3,28 × 1023 kg (5,5% din masa Pământului)
- Densitate medie = 5.400 kg/m3
- Perioada de rotație = 58 zile 14 h
- Distanța medie a orbitei = 57.909.400 km (0,3871 ua)
- Perioada orbitală = 88 zile
- Excentricitatea orbitei = 0,206
- Înclinarea orbitei = 7°
- Nr. de sateliți = 0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu